Alergeny v potravinách
Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.
V jídelníčku jsou alergeny označeny číslem. Bližší informace naleznete v přiloženém souboru, ve škole pak na nástěnce u jídelny. Na vyžádání kuchařka při výdeji u okénka může vysvětlit, ve které složce jídla se alergen nachází.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU.
1 |
Obiloviny obsahující lepek nejedná se o celiakii, výrobky z nich |
---|---|
2 |
Korýši a výrobky z nich patří mezi potraviny ohrožující život |
3 |
Vejce a výrobky z nich patří mezi potraviny ohrožující život |
4 |
Ryby a výrobky z nich |
5 |
Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich patří mezi potraviny ohrožující život |
6 |
Sójové boby (sója) a výrobky z nich |
7 |
Mléko a výrobky z něj patří mezi potraviny ohrožující život |
8 |
Skořápkové plody a výrobky z nich jedná se o všechny druhy ořechů |
9 |
Celer a výrobky z něj |
10 |
Hořčice a výrobky z ní |
11 |
Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |
12 |
Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l vyjádřeno SO2 |
13 |
Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
14 |
Měkkýši a výrobky z nich |